Άρθρο του Προέδρου και Διευθ/ντα Συμβούλου της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α.Ε., κ. Πανοζάχου Δημήτρη, που δημοσιεύθηκε στο thessnews.gr στις 15 Μαϊου 2019.
Ο τίτλος που αρμόζει στο κατατεθέν νομοσχέδιο είναι: Ναι μεν 120 δόσεις, αλλά δεν είναι αυτό που πρέπει. Στην πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο δίνεται λύση για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά δεν δίνεται λύση για τις φορολογικές οφειλές.
Το νομοσχέδιο αποτελείται από τρία μέρη: 1) Των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, 2) των οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ και 3) των οφειλών προς τους ΟΤΑ.
Στις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία το νομοσχέδιο δίνει λύσεις σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, καθώς μπορούν να ρυθμιστούν με 120 δόσεις όλες οι οφειλές και χωρίς διακρίσεις. Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 50 ευρώ και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων σε 85% για τις περιπτώσεις των προσωπικών οφειλών. Στις περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών προς το πρώην ΙΚΑ από μισθωτές υπηρεσίες ανέρχεται σε 100% σε εφάπαξ εξόφληση ή 50% σε κάθε περίπτωση ρύθμισης των χρεών. Αποκτούν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν όλοι όσοι εκπληρούν όλες τις προϋποθέσεις, αλλά δεν συνταξιοδοτούνταν λόγω οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το επιτόκιο που προβλέπεται ανέρχεται στο άθροισμα αυτού της ΕΚΤ πλέον 5%. Η αίτηση ένταξης στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί έως 30/9/2019, ενώ μη καταβολή δύο δόσεων οδηγεί σε απώλεια της ρύθμισης.
Για τους αγρότες ισχύουν οι ίδιες διατάξεις με μόνες διαφορές: α) Η μηνιαία ελάχιστη δόση ανέρχεται σε 30 ευρώ και β) το «κούρεμα» των προσαυξήσεων ανέρχεται σε 100%.
Σε αντίθεση με όσα προβλέπονται για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στις οφειλές προς τη Δ.Ο.Υ το νομοσχέδιο «κατ’ επίφαση» λέγεται ότι επιτρέπει ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και αυτό γιατί αποκλείει τα νομικά πρόσωπα. Πρακτικά, αποκλείει όλες τις εταιρίες, που στην πραγματικότητα είναι η πλειονότητα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Για τα φορολογικά χρέη, στο νομοσχέδιο, οι οφειλέτες διακρίνονται σε φυσικά πρόσωπα και μη. Στα φυσικά πρόσωπα επιτρέπεται, με εισοδηματικά κριτήρια, να προβούν σε ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις, ενώ για τα νομικά πρόσωπα επιτρέπεται να ρυθμίσουν τα χρέη τους με 18 ή 30 μηνιαίες δόσεις.
Βέβαια, αν ληφθεί υπόψη ότι τα φυσικά πρόσωπα κατά 80% χρωστούν κάτω από 2.000 ευρώ και ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση προβλέπεται στα 30 ευρώ, τότε η πλειονότητα των οφειλετών που είναι φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους σχεδόν με μισές δόσεις, δηλαδή 60 από τις 120. Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 30 ευρώ. Το επιτόκιο που προβλέπεται ανέρχεται στο άθροισμα αυτού της ΕΚΤ πλέον 3%. Η αίτηση ένταξης στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί έως 28/6/2019. Μη καταβολή δύο δόσεων οδηγεί σε απώλεια της ρύθμισης.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η διάκριση μεταξύ ατομικών επιχειρήσεων και λοιπών, αφού οι ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση των 120 δόσεων ενώ οι λοιπές όχι, μπορεί να κριθεί και αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η άμεση εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης για τα φορολογικά χρέη.
Για τα χρέη προς τους ΟΤΑ η αρμοδιότητα καθορισμού των δόσεων έως των 120 μεταφέρεται στα αρμόδια όργανα του κάθε ΟΤΑ.
Τα οικονομικά συμπεράσματα των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο απαριθμούνται ως εξής: 1) Με τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το «κράτος» ευελπιστεί να συμψηφίσει τις οφειλές του προς τους εν δυνάμει συνταξιούχους, οι οποίοι σήμερα, λόγω χρεών, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Δηλαδή, να δίνει μέρος των συντάξεων, παρακρατώντας όμως τις οφειλές. Ταυτόχρονα, να επαίρεται ότι έδωσε λύση στους «εγκλωβισμένους» εν δυνάμει συνταξιούχους, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν στις 80.000!
2) Με τον αποκλεισμό της πλειονότητας των επιχειρήσεων από τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα φορολογικά χρέη, δεν δίνεται «ανάσα» στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι προσωπικές εταιρίες (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ), οι οποίες βέβαια προσφέρουν και τις περισσότερες θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας.
Θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι το όλο νομοσχέδιο είναι «καλά σχεδιασμένο» για να δίνει την εικόνα ότι επιτρέπεται η ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις, όμως στην πραγματικότητα αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις και δεν δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των χρεών προς τα δημόσια ταμεία.
Πηγή: thessnews.gr