Δημοσιεύτηκε η δράση που αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων του κλάδου των γούνινων και συναφών ειδών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης. Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο ΚΑΔ, θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης όπως αναλυτικά περιγράφεται παρακάτω.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη των δράσεων, ανέρχεται σε είκοσι (20) εκατομμύρια ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε
• δέκα επτά (17) εκατομμύρια ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με πόρους του ΕΠΑΝΕΚ, και
• τρία (3) εκατομμύρια ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις με αμιγώς εθνικούς πόρους.
Η Δράση θα συγχρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ REACT EU).
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:
Δικαιούχοι της ενίσχυσης, είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών (όπως εξειδικεύονται ακολούθως, βάσει των ΚΑΔ), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ σε τουλάχιστον έναν εκ των οποίων πρέπει να δραστηριοποιείται η προς ενίσχυση επιχείρηση είναι οι εξής:
ΚΑΔ | ΚΛΑΔΟΣ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ | ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ |
14.11 | Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων | Περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ της Δραστηριότητας |
14.20 | Κατασκευή γούνινων ειδών | Περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ της Δραστηριότητας |
15.11 | Κατεργασία και δέψη δέρματος· κατεργασία και βαφή γουναρικών | Περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ της Δραστηριότητας |
ΚΑΔ | ΚΛΑΔΟΣ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ |
46.42.11.27 | Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων ή κατεργασμένων γουνοδερμάτων |
46.42.11.26 | Χονδρικό εμπόριο δερμάτινων ενδυμάτων |
46.42.11.29 | Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού) |
46.42.11.36 | Χονδρικό εμπόριο εξαρτημάτων ρουχισμού από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού) |
46.42.11.40 | Χονδρικό εμπόριο ημιέτοιμων γουναρικών |
46.42.11.58 | Χονδρικό εμπόριο χονδράδων (αποκομμάτων) γουναρικών |
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ-ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ:
Η δημόσια χρηματοδότηση κάθε δυνητικά ωφελούμενης επιχείρησης υπολογίζεται (σύμφωνα με το άρθρο 67 (5) (α) (ii) του Καν. 1303/2013) κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, με βάση τα ιστορικά στοιχεία αγορών πρώτων υλών και λειτουργικών δαπανών κάθε αιτούσας επιχείρησης για το έτος 2019, όπως αυτά απεικονίζονται στο αντίστοιχο υποβληθέν φορολογικό έντυπο Ε3, και με την εφαρμογή οριζόντιου ποσοστού επί του αθροίσματος αυτών. Η επιχορήγηση ανά ωφελούμενη επιχείρηση, θα χορηγηθεί ως κατ’ αποκοπή ποσό (lump sum) για την παροχή ρευστότητας και την κάλυψη μελλοντικών αγορών πρώτων υλών και λειτουργικών δαπανών.
Αναλυτικότερα, ενδεικτικές δαπάνες που είναι επιλέξιμες για τη Δράση, στο πλαίσιο εφαρμογής επιλογής απλοποιημένου κόστους και υπολογισμού κατ’ αποκοπή ποσού, μπορούν να είναι οι ακόλουθες:
1. Αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης,
2. Αγορές Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης,
3. Ενοίκια επαγγελματικού χώρου,
4. Δαπάνες ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, κλπ.,
5. Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, κλπ.),
6. Δαπάνες προβολής και δικτύωσης (σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων, αφισών, διαφημιστικές καταχωρήσεις, έξοδα συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις, εταιρική ιστοσελίδα/Δημιουργία ή/και Αναβάθμιση, κλπ.),
7. Δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών,
8. Αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού (ενσώματου και άυλου),
9. Μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ως βάση για τον καθορισμό ενός κατ’ αποκοπή ποσού ανά ωφελούμενη επιχείρηση, λαμβάνεται η καταχώρηση των ως άνω ενδεικτικών δαπανών, όπως αυτές ομαδοποιούνται στα αντίστοιχα πεδία / κωδικούς του φορολογικού εντύπου Ε3 κατά το έτος 2019. Συνεπώς, λαμβάνεται υπόψιν το άθροισμα των ποσών των πεδίων 102 (Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό)), 202 (Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)), 581 (Παροχές σε εργαζόμενους), 585 (Διάφορα λειτουργικά έξοδα) και 587 (Αποσβέσεις) του φορολογικού εντύπου Ε3 του 2019.
Επί του ως άνω προσδιορισθέντος αθροίσματος το οποίο αποτελεί το ύψος των συνολικών δηλωθέντων εξόδων, εφαρμόζεται οριζόντιο ποσοστό 50% για τον υπολογισμό της αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότησης ως κατ’ αποκοπή ποσό. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2021 ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι λαμβάνουν κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 4.000€. Το μέγιστο ποσό που δύναται να χορηγηθεί ως κατ’ αποκοπή ποσό, στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, ανέρχεται σε 60.000€ ανά ωφελούμενη επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ). Για τον υπολογισμό της επιχορήγησης δεν γίνονται αποδεκτά τροποποιητικά φορολογικά στοιχεία (τροποποιητική δήλωση Ε3 ή τροποποιητικές ΦΠΑ), τα οποία υποβλήθηκαν μετά τη δημοσίευση της παρούσας Πρόσκλησης.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που μπορούν να υποβάλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:
α) Να υποβάλουν μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ για το σύνολο εγκαταστάσεων που διαθέτει.
β) Να έχουν διενεργήσει έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 31.12.2021.
γ) Να έχουν μέχρι 31.12.2021 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή ως κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ που αναφέρονται παραπάνω. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ή εντός του 2021, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας είτε της επιχείρησης, είτε του υποκαταστήματος.
δ) Να εμφανίζουν εξαγωγές προς τρίτες χώρες κατά το έτος 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του ίδιου έτους. Ο κύκλος εργασιών από εξαγωγική δραστηριότητα προκύπτει από τα δηλωθέντα ποσά στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (Έντυπο Φ2 – Κωδ.348) έτους 2021. Ο συνολικός κύκλος εργασιών προκύπτει από το δηλωθέν ποσό στον κωδικό 500 του εντύπου Ε3 έτους 2021. Για τις επιχειρήσεις που έχουν διαχειριστική χρήση από 1η Ιουλίου έως 30 Ιουνίου, ο κύκλος εργασιών της χρήσης 1.1.2021 – 31.12.2021 προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του διαστήματος αυτού. Το ποσοστό στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.
Η προϋπόθεση συμμετοχής τεκμαίρεται ότι πληρείται στην περίπτωση επιχειρήσεων με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2021.
ε) Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το Α΄ εξάμηνο του έτους 2022 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του Α’ εξαμήνου του έτους 2019. Οι κύκλοι εργασιών προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (Κωδ. 312) των αντίστοιχων χρονικών διαστημάτων. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του έτους 2019, υπολογίζονται και συγκρίνονται οι ανοιγμένοι ανά ημέρα κύκλοι εργασιών του έτους 2019 (κύκλος εργασιών έτους 2019 διά τις ημέρες λειτουργίας στο έτος 2019) και του Α’ εξαμήνου του 2022 (κύκλος εργασιών Α΄ εξαμήνου 2022 διά 181). Το ποσοστό μείωσης που προκύπτει στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Η προϋπόθεση συμμετοχής τεκμαίρεται ότι πληρείται στην περίπτωση επιχειρήσεων με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2020 ή εντός του 2021, καθώς και στην περίπτωση επιχειρήσεων που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.
στ) Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.
ζ) Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ.
η) Να λειτουργούν νομίμως στους χώρους για τους οποίους θα αιτηθούν ενίσχυση.
θ) Να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α΄137) (επιβολή προστίμων για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας).
ι) Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
ια) Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων, να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και για την υποχρέωση ότι η εν λόγω ενίσχυση δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ή που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς, εκτός εάν, στη δεύτερη περίπτωση, τα προϊόντα είτε δεν διατέθηκαν στην αγορά είτε χρησιμοποιήθηκαν για μη διατροφικούς σκοπούς, όπως η απόσταξη, η μεθανιοποίηση ή η λιπασματοποίηση από τις οικείες επιχειρήσεις.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου 2022.
Η καταβληθείσα δημόσια χρηματοδότηση με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού, προορίζεται για την κάλυψη επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31.12.2022.
Το κατ΄ αποκοπή ποσό αποδίδεται στην ωφελούμενη επιχείρηση κατά την ένταξή της στη Δράση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα για διάστημα έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης χρηματοδότησής της, χωρίς να απαιτείται επαλήθευση των πραγματικών λειτουργικών δαπανών της για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνεπώς δεν απαιτείται προσκόμιση τιμολογίων εξόδων και εξοφλήσεως αυτών.
Ηλεκτρονική Υποβολή
- Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Τετάρτη 12/10/2022 και ώρα 10:00
- Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Παρασκευή 09/12/2022 και ώρα 15:00.
Η Αίτηση Χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr.
ΣΥΝΟΨΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ