«Παγίδες» κρύβουν τα διπλά εκκαθαριστικά στους συζύγους

Home/Οικονομική Επικαιρότητα, Media/«Παγίδες» κρύβουν τα διπλά εκκαθαριστικά στους συζύγους
panozaxos_3

Άρθρο του Προέδρου και Διευθ/ντα Συμβούλου της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α.Ε., κ. Πανοζάχου Δημήτρη, που δημοσιεύθηκε στο thesseconomy.gr στις 24 Απριλίου 2019.

Το φορολογικό διαζύγιο, όπως και ο υποχρεωτικός οικογενειακός διαχωρισμός, είναι πλέον πραγματικότητα. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά τελικά επήλθε η φορολογική διάκριση μεταξύ των συζύγων.

Έτσι, λοιπόν, φέτος, για πρώτη φορά έχουμε:

  • Συζύγους χωρίς διαζύγιο, που έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστά φορολογική δήλωση (φορολογικό διαζύγιο), αρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου ένας εκ των δύο να υπέβαλλε τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο Taxis.
  • Την ξεχωριστή έκδοση εκκαθαριστικών φορολογικών σημειωμάτων για όλους τους έγγαμους, ανεξάρτητα αν υποβάλλουν ακόμη από κοινού φορολογική δήλωση (φορολογικός οικογενειακός διαχωρισμός).

Αν για το φορολογικό διαζύγιο, οι φορολογούμενοι έχουν προετοιμαστεί, μια και οι ίδιοι υπέβαλαν τη σχετική αίτηση, για τον φορολογικό διαχωρισμό χρειάζεται να επισημανθούν κρίσιμες φορολογικές παρατηρήσεις, διότι αυτός γίνεται για πρώτη φορά και μάλιστα υποχρεωτικά σε όλους.

Η πρώτη, λοιπόν, παρενέργεια των διακριτών φορολογικών εκκαθαριστικών, είναι ότι δεν θα συμψηφίζονται οι φορολογικές υποχρεώσεις του ενός συζύγου με τις φορολογικές απαιτήσεις του άλλου. Πρακτικά: Αν ένας σύζυγος προκύπτει ότι δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος, ενώ ο άλλος υποχρεούται σε καταβολή φόρου, τότε ο δεύτερος πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να καταβάλει το φόρο που προκύπτει με βάση το εκκαθαριστικό του σημείωμα, ακόμη και αν η επιστροφή που δικαιούται ο άλλος σύζυγος είναι μεγαλύτερη.

Το δεύτερο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ο τρόπος επιμερισμού α) των «Αντικειμενικών Δαπανών & Υπηρεσιών» (κοινώς τεκμήρια διαβίωσης)  και β) των δαπανών απόκτησης αγαθών και υπηρεσιών (κοινώς δαπάνες που κτίζουν το αφορολόγητο) μεταξύ των συζύγων.

Παρότι το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσαν ότι η έκδοση δύο εκκαθαριστικών δεν άλλαξε τη μέθοδο εκκαθάρισης, ορθό είναι να ελέγχεται με ιδιαίτερη προσοχή το εκκαθαριστικό της συζύγου. Ειδικά στις τριμελείς και τετραμελείς οικογένειες που ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 8.636 ευρώ και η σύζυγος έχει μεγαλύτερο εισόδημα, χρειάζεται επανέλεγχος των εκκαθαριστικών για να διαπιστωθεί ότι:

  • Μεταφέρθηκε στο εισόδημα της συζύγου το αφορολόγητο των προστατευόμενων τέκνων.
  • Δεν έλαβε χώρα εκκαθάριση – βάσει τεκμηρίων – στο σύζυγο και συνυπολογίστηκε το εισόδημα της συζύγου για την κάλυψη αυτών (των τεκμηρίων).

Ας ελπίσουμε ότι  η έκδοση δύο εκκαθαριστικών, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης. Διότι, αν την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση το κράτος συνεχίζει να φορολογεί με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν οι Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια και όχι με βάση τα εισοδήματα που αποκτούν σήμερα, τώρα τότε η αναλγησία δεν έχει όρια.

Πηγή: thesseconomy.gr