Άρθρο του Προέδρου και Διευθ/ντα Συμβούλου της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α.Ε., κ. Πανοζάχου Δημήτρη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “δημοκρατία”, στις 9 Μαΐου 2019.
«Δεσμεύομαι να ζητήσω από την επόμενη κυβέρνηση να καταργήσει τα μέτρα που ψήφισα πριν από τρία χρόνια». Αυτός θα έπρεπε να ήταν ο τίτλος των δηλώσεων του πρωθυπουργού, διότι η πλειονότητα των μέτρων που εξήγγειλε αφορούν το 2020, μετά τη διενέργεια εθνικών εκλογών.
Αν, παρόλα αυτά, εξεταστούν τα μέτρα αναλυτικά, τότε για το 2019 εξήγγειλε: α) Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα, όταν ο ίδιος ψήφισε την αύξηση τους το 2016. β) Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, όταν το κόστος της στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα, λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ. γ) Επίδομα, που το «βαφτίζει» 13η σύνταξη, χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς πώς θα καταβληθεί και παραβλέποντας ότι η δική του κυβέρνηση επέβαλε μεγαλύτερη αφαίμαξη –στα ίδια πρόσωπα- με την εκτίναξη στα ύψη των έμμεσων φόρων (αύξηση ΦΠΑ, ειδικό φόρο στον καφέ, στο κρασί, στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία).
Στις εξαγγελίες για το 2020, ο πρωθυπουργός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με την υπόσχεση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων. Άραγε δεν γνωρίζει ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί; (Άρθρο 86 του Ν. 4583/2018 με ημερομηνία έναρξης την 1η του περασμένου Ιανουαρίου, το οποίο δεν εφαρμόστηκε, διότι δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι). Ή, μήπως, θεωρεί ότι μπορεί να μας κοροϊδεύει συνεχώς και απροκάλυπτα;
Οι υπόλοιπες εξαγγελίες για φορολογικές μειώσεις το 2020, αποτελούν μια συρραφή αποσπασματικών μέτρων, χωρίς συγκεκριμένο οικονομικό στόχο, επιβεβαιώνοντας τον προεκλογικό χαρακτήρα τους.
Αν ο πρωθυπουργός επιθυμεί ουσιαστικά να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ας ακυρώσει την αύξηση κατά 1,5% των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε ο ίδιος το 2016, σε αντίθεση με τη μείωση τους, που είχε νομοθετηθεί το 2014.
Η τακτική του «Δεσμεύομαι να καταργήσω αυτά που ψήφισα πριν από τρία χρόνια, γ’ αυτό ψηφίστε με», δεν αποτελεί λύση για τη χώρα. Αποτελεί προσπάθεια προεκλογικής παραπλάνησης των πολιτών.