Θέλω να είμαι συνεπής φορολογούμενος, Μπορώ;

Home/Media/Θέλω να είμαι συνεπής φορολογούμενος, Μπορώ;
248266606_900x500

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό TΟBACCO Consulting, στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2014

Μπορώ;

Αν πριν οπό λίγα χρόνια έθετε κανείς αυτό το ερώτημα η απάντηση ήταν εύκολη. Τους πρώτους μήνες του 2014 που διανύουμε η απάντηση είναι πολύ δύσκολη. Από 1/1/2014 είναι σε ισχύ το σύνολο των διατάξεων του Ν.4093/2012 (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών-ΚΦΑΣ) του Ν. 4172/2013 (Νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος-ΚΦΕ) και ο Ν. 4174/2013 (Νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών-ΚΦΔ).

Το πλέγμα όλων αυτών των μεταβολών δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα στις φορολογικές «υποθέσεις» όλων των πολιτών.

Η κατάργηση όλων των «θεωρήσεων» στη Δ.Ο.Υ. (Φορολογικών Στοιχείων, Λογιστικών Βιβλίων) και η στρατηγική αντικατάστασή τους από την υποχρεωτική μηνιαία υποβολή «συγκεντρωτικών καταστάσεων», «αγορών και πωλήσεων», σαφώς και είναι θετικό βήμα. Απαγκιστρωθήκαμε από αναχρονιστικές και τριτοκοσμικές διαδικασίες. Η αντικατάσταση της επίσκεψης στη Δ.0.Υ για την πληρωμή οφειλών, την υποβολή πάσης φύσεως φορολογικών δηλώσεων και άλλων από την ηλεκτρονική επικοινωνία, έπρεπε να ικανοποιεί τους φορολογούμενους. Κι όμως εδώ αρχίζει ο «Γολγοθάς». Πληρώνεις τις οφειλές σου στην τράπεζα, αλλά η ΔΟΎ δεν σου δίνει φορολογική ενημερότητα, γιατί δεν υπάρχει η απευθείας (on line) ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των τραπεζών και της ΓΓΠΣ και ξανά οι φορολογούμενοι στην «αναμονή». Έφθασε το τέλος Ιανουαρίου και κανείς δεν ήταν απόλυτα σίγουρος, πως θα γίνει η παρακράτηση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, γιατί δεν είχε εκδοθεί νεότερη Υπουργική Απόφαση που να λαμβάνει υπόψη της τον νέο ΚΦΕ. Ευτυχώς που οι συνάδελφοι λογιστές – φοροτεχνικοί, είναι άνθρωποι που αναλαμβάνουν ευθύνες και ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των μισθοδοσιών του Ιανουαρίου. Έμειναν όμως εκκρεμότητες στον τομέα των παρακρατήσεων φόρων. Παράδειγμα αποτελεί η πληρωμή ενός δικηγόρου, λογιστή κλπ. από έναν επιτηδευματία. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη νεότερη υπουργική απόφαση που να καθορίζει τη διαδικασία εφαρμογής του νέου τρόπου παρακράτησης προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα (ΚΦΕ – Ν. 4172/2013). Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Αν όμως με μετέπειτα ερμηνευτική εγκύκλιο, προκύψει καθυστερημένη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων, ο επιτηδευματίας έρχεται αντιμέτωπος με τα βαριά πρόστιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε: α) ειδικό πρόστιμο ισόποσο με τον μη αποδοθέν εμπρόθεσμα παρακρατούμενο φόρο, 6) αυτοτελές πρόστιμο 1.000€ ή 2.500€ ανάλογα με την κατηγορία των λογιστικών βιβλίων γ) πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής έως 30% ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση δ) τόκοι (οι γνωστές μέχρι σήμερα μηνιαίες προσαυξήσεις) ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση. Δυστυχώς δεν περιορίζονται οι εκκρεμείς

Υπουργικές Εγκύκλιοι σε όσες αναφέρω παραπάνω…….Και επειδή στο άρθρο 9 του Ν. 4174/2013 υπάρχουν οι παράγραφοι 2,3 και 4 που αναφέρουν:

«2. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι είναι δεσμευτικές για τη Φορολογική Διοίκηση, έως ότου ανακληθούν ρητά ή τροποποιηθούν, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας. 3. Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν είναι δεσμευτικές για τους φορολογούμενους. 4. Απαντήσεις που παρέχονται ή απόψεις που διατυπώνονται από υπάλληλο της Φορολογικής Διοίκησης σχετικά με την ερμηνεία της φορολογικής νομοθεσίας, δεν δεσμεύουν τη Φορολογική Διοίκηση, εκτός από τις περιπτώσεις, στις οποίες αυτό προβλέπεται στον Κώδικα.»

Σε όλα τα παραπάνω ας προσθέσουμε ότι από 1/1/2014 δεν ισχύει καμιά διοικητική λύση που είχε δοθεί με κανονιστική εγκύκλιο, γιατί ισχύει νέος φορολογικός νόμος. Ποιά είναι λοιπόν η απάντηση στην ερώτηση: “θέλω να είμαι συνεπής φορολογούμενος. Μπορώ; ” Σας απαντώ… Μάλλον όχι… Και…. για καλό και για κακό… ρωτήστε και δεύτερη φορά τον λογιστή σας… Μπορεί κάτι να έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που τον ρωτήσατε… Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Σωματείου η Ένωση Καπνοπωλών & Ενοικ. Περιπτέρων Μακεδονίας, τεύχος Φεβρουαρίου 2014.

 

Πανοζάχος Δημήτρης
Msc Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός Σύμβουλος