Άρθρο της Ε. Τσιανάκα: «Τι μας περιμένει μετά τις εκλογες»

Home/Media/Άρθρο της Ε. Τσιανάκα: «Τι μας περιμένει μετά τις εκλογες»
568309780_1000x515

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό TΟBACCO Consulting, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου.

Μια γερή δόση αύξησης φορολογικών συντελεστών περιμένει τους φορολογούμενους μετά τις εκλογές. Έτσι έχουμε:

  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής αυξήθηκε ήδη από το 26% στο 28% και υπάρχει ήδη πρόβλεψη για αύξηση ακόμη μια5 μονάδα5 στο 29%
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή της κλίμας φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Ένας από τους λόγους για τους οποίους θεσπίστηκε το σύστημα της φορολόγησης του εισοδήματος ανά πηγή ήταν και η ανάγκη να φορολογείται με ενιαίο τρόπο το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της επιχείρησης. Με την αύξηση του συντελεστή για τις ΑΕ και ΕΠΕ στο 28% η εξίσωση αυτή έσπασε και υπάρχουν ήδη εισηγήσεις προκειμένου να επανέλθει με αύξηση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών από το 26% στο 28% ή 29%.
  • Αύξηση των φορολογικών συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια. Η σημερινή κλίμακα προβλέπει συντελεστή 11% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι συντελεστές αυτοί αναμένεται να αυξηθούν από τα φετινά εισοδήματα στο 15% και 35% αντίστοιχα.
  • Αύξηση των συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της ενσωμάτωσης σε αυτήν της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης κυμαίνονται από 0,7% έως και 8%.
  • Την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών. Οι αγρότες με βάση το σημερινό καθεστώς φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και πρόκειται να εξομοιωθούν με τους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται με συντελεστές 26% έως 33% και βαρύνονται πλέον και με αυξημένη προκαταβολή φόρου 75% (από 55% που ήταν μέχρι χθες)
  • Την κατάργηση της επιδότησης αγροτικού πετρελαίου και της μείωσης κατά 50% του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών. Τα παραπάνω σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν σε συνδυασμό με το σπάσιμο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Με το “σπάσιμο” θα μειωθεί δραστικά η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και θα αυξηθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης.
  • Αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ εφόσον προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.
  • Μέτρα για την αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων οφειλετών του δημοσίου οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επίσης θα θεσπιστούν κριτήρια προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων για όσους φορολογούμενους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν νωρίτερα την οφειλή τους. Επίσης αναμένεται να αυξηθούν και τα επιτόκια της ρύθμισης που σήμερα είναι μηδέν για οφειλές έως 5.000 ευρώ και 3% για μεγαλύτερες οφειλές

Αρθρογραφώντας στο περιοδικό TOBACCO Consulting.

Τσιανάκα Ελένη
Οικονομολόγος
Msc in Accounting and Auditing
Mέτοχος της Ορθολογισμός ΑΕ