Νέα Δράση «Δάνεια για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας»

Home/Αναπτυξιακά Προγράμματα - Ευκαιρίες Χρηματοδότησης, Popular News/Νέα Δράση «Δάνεια για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας»
αρχείο λήψης

Δημοσιεύθηκε η Προκήρυξη της δράσης «Δάνεια για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ποσοστό εγγύησης έως 80%».

ΣΚΟΠΟΣ

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19» δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια, μέσω της παροχής εγγυοδοσίας, σε χαρτοφυλάκιο με ανώτατο όριο. Αντικειμενικός σκοπός του είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων της Πανδημίας COVID -19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητάς τους με δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός των εξωχώριων, των εταιριών συμμετοχών σε άλλες εταιρίες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους, οι οποίες:

  • κατά την 31.12.2019 δεν θεωρούνται ως προβληματικές (όπως αναφέρεται στο σημείο 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014),
  • κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων,
  • είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή < 90 ημερών ) κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31.12.2019,
  • επιχειρήσεις για τις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του νόμου 4488/17 (Α 137/139/17), όπως ισχύει,
  • επιχειρήσεις για τις οποίες δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ και
  • εάν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ δεν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών)

Εξαιρέσεις δραστηριοτήτων

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται:

  • Στη παραγωγή και εμπορία όπλων
  • Στα τυχερά παίγνια (Καζίνο)
  • Στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα
  • Σε παράνομες δραστηριότητες σύμφωνα το εθνικό δίκαιο

ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΔΑΝΕΙΑ

Δάνεια που θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

  • Δάνεια σε επιχειρήσεις που θα συναφθούν μετά την σύναψη Επιχειρησιακής Συμφωνία με τον ΧΟ και με ημερομηνία χορήγησης έως και την 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Σκοπός χορήγησης των Δανείων είναι το Κεφάλαιο Κίνησης.
  • Δάνεια (περιλαμβανομένων των μη μετατρέψιμων Ο/Δ) με διάρκεια έως πέντε (5) έτη συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.
  • Τα Δάνεια θα αφορούν νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων.
  • Απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση/αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών, η χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών και η χρηματοδότηση Εξαγορών και Συγχωνεύσεων.

ΥΨΟΣ ΔΑΝΕΙΟΥ

Το ανώτατο ποσό που μπορεί να ζητήσει μία επιχείρηση διαμορφώνεται βάσει μίας εκ των παρακάτω παραμέτρων:

  • το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της Επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης, αλλά επίσημα περιλαμβάνεται στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019. Στην περίπτωση Επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του ή
  • το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή
  • μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων I και II για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για την Μικρομεσαία Επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για Μεγάλη επιχείρηση ή
  • το 10% του Συμφωνηθέντος Όγκου Χαρτοφυλακίου.

ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΟΥ

Το επιτόκιο των Δανείων επιβαρύνει τον Δανειολήπτη και μπορεί να συμφωνηθεί κυμαινόμενο ή σταθερό και θα εξαρτηθεί από την τιμολογιακή πολιτική του κάθε συνεργαζόμενου ΧΟ, λαμβάνοντας υπόψη και τον μηχανισμό μετακύλησης του οφέλους της εγγύησης προς τον Τελικό Αποδέκτη. Το επιτόκιο επιβαρύνεται με την εισφορά του Ν.128/75 (σήμερα 0,60% ετησίως), σε όσες χρηματοδοτήσεις οφείλεται τέτοια εισφορά.

ΕΞΟΔΑ ΦΑΚΕΛΟΥ

Το ποσό των πάγιων εξόδων φακέλου επιβαρύνει τον Δανειολήπτη και εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική της κάθε Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για μετακύλιση του οφέλους της εγγύησης προς τον Τελικό Αποδέκτη.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ

Σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα Δάνεια είναι δυνατόν να λαμβάνονται, πέραν της εγγύησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και πρόσθετες καλύψεις (ενοχικές ή/και
εμπράγματες εξασφαλίσεις), αλλά μόνο στον βαθμό που δικαιολογείται δεδομένης της Εγγύησης. Η κάθε συνεργαζόμενη τράπεζα θα διατηρεί σε κάθε χρονική στιγμή άνοιγμα τουλάχιστον 20% επί του κάθε εγγυημένου χαρτοφυλακίου δανείων, προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση συμφερόντων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

  • Το αίτημα υποβάλλεται από την επιχείρηση στον διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr ,συμπληρώνοντας τα ζητούμενα στοιχεία (ποσό, σκοπό χρηματοδότησης, στοιχεία επικοινωνίας, κ.λπ.), και επιλέγει την Τράπεζα με την οποία επιθυμεί να συνεργαστεί. Τέλος με την υποβολή λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης.
  • Ακολούθως η επιχείρηση επισκέπτεται ένα κατάστημα της Τράπεζας που επέλεξε και προσκομίζει το φυσικό φάκελο των δικαιολογητικών που θα ζητηθούν, προκειμένου να αξιολογηθεί το αίτημα της για παροχή χρηματοδότησης από την Τράπεζα και τη λήψη της εγγύησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Οι 13 συνεργαζόμενες τράπεζες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Attica Bank, Optima Bank, Procredit Bank, Συν. Τράπεζα Ηπείρου, Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας, Συν. Τράπεζα Καρδίτσας, Συν. Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Συν. Τράπεζα Χανίων.

Η υποβολή αιτήσεων στον διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr ξεκίνησε στις 3/6/2020.