Νέα δράση: «Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. στην Κεντρική Μακεδονία»

Home/Αναπτυξιακά Προγράμματα - Ευκαιρίες Χρηματοδότησης/Νέα δράση: «Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. στην Κεντρική Μακεδονία»
kalo-1

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η Δράση «Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο.» έχει στόχο να υποστηριχθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιδιώκοντας την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με βάση τα οριζόμενα στο Ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α) και μέσω αυτής την ενίσχυση της απασχόλησης.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, ανέρχεται σε 4.000.000€, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα υπερδέσμευσης σε ποσοστό 120%.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Δικαιούχοι είναι:

  • Υφιστάμενες Επιχειρήσεις του Ν.4430/2016 εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο με πιστοποιητικό εγγραφής σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Υπό σύσταση επιχειρήσεις που έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο μετά τη δημοσίευση της Πρόσκλησης και οι οποίες ιδρύονται πριν την έναρξη της ενίσχυσής τους από το ΕΚΤ+.

Στην παρούσα Πρόσκληση δεν είναι επιλέξιμες, σύμφωνα με τον Καν.ΕΕ 2023/2831:

  • ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
  • ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εφόσον το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά.
  • ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
  • ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις: • όταν το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των εν λόγω προϊόντων που αγοράζονται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις • όταν η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.
  • ενισχύσεις που χορηγούνται για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε τις ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα.
  • ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών αντί εισαγόμενων.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης:

  1. Οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του (25%) είκοσι πέντε τοις εκατό οι Ο.Τ.Α. & όλοι οι ανωτέρω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού.
  2. Όλες οι επιχειρήσεις, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμοί που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν.2190/94 (ΦΕΚ 25/Α/03.03.1994) και του Β. 3812 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).
  3. Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ).
  4. Οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων & παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing).
  5. Νυχτερινά κέντρα.
  6. Οι εποχικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη επιχορηγούμενων ως εποχικό προσωπικό τους.
  7. Οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις καθώς και υπό ίδρυση επιχειρήσεις των οποίων ιδιοκτήτες/μέτοχοι/εταίροι συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Υπό σύσταση φορείς Κ.ΑΛ.Ο:

  • Οι υπό σύσταση Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. θα πρέπει να έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο, μετά τη δημοσίευση της Πρόσκλησης.
  • Να διατηρούν την ιδιότητα του μέλους του Μητρώου Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε ένα τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ πλην αυτών που αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ της παρούσας πρόσκλησης.
  • Να διαθέτουν ένα τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής.
  • Να δημιουργήσουν μία τουλάχιστον νέα θέση εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας (είτε για ένα άτομο πλήρους απασχόλησης είτε για περισσότερα άτομα μερικής απασχόλησης).
  • Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το έργο πριν τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης. Οι δικαιούχοι δύναται να ξεκινήσουν την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου πριν την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, με δική τους ευθύνη.
  • Να τηρήσουν απλογραφικά ή διπλογραφικά λογιστικά βιβλία (πρώην Β’ ή Γ’ κατηγορίας βιβλία) του ΚΦΑΣ.
  • Να δεσμεύονται ότι θα λειτουργήσουν νόμιμα αποκτώντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης στον/στους ΚΑΔ επένδυσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους.
  • Να περιλαμβάνονται στις Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπως ορίζονται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 και στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V: ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΜΕ & ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΜΕ).
  • Να δεσμευτούν ότι το επιχειρηματικό τους σχέδιο δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
  • Κάθε επιλέξιμο νομικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο αίτησης χρηματοδότησης επιχειρηματικού σχεδίου, επί ποινής απόρριψης όλων των τυχόν υποβληθεισών αιτήσεων.
  • Να μην διακόψουν τη λειτουργία τους, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, για 1 (ένα) έτος μετά από την τελική πληρωμή της δημόσιας δαπάνης, εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να λειτουργήσουν εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (έδρα ή υποκατάστημα) και οι δαπάνες του επιχειρηματικού σχεδίου να αφορούν την εγκατάσταση εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να μην ενταχθούν σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών, το οποίο εκμεταλλεύεται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).
  • Να εγγραφούν στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν.4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση.

Υφιστάμενοι φορείς Κ.ΑΛ.Ο

  • Να διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και πιστοποιητικό μέλους σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (αφορά φορείς με λειτουργία πάνω από ένα έτος).
  • Να διατηρούν την ιδιότητα του μέλους του Μητρώου καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
  • Να διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν μία τουλάχιστον νέα θέση εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες (είτε για ένα άτομο πλήρους απασχόλησης είτε για περισσότερα άτομα μερικής απασχόλησης) μισθωτής εργασίας.
  • Να περιλαμβάνονται στις Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπως ορίζονται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 και στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V «ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΜΕ & ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΜΕ»).
  • Να διαθέτουν τουλάχιστον ένα δηλούμενο επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης πριν την ηλεκτρονική υποβολή της επενδυτικής πρότασης και το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ.
  • Να λειτουργούν εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (έδρα ή υποκατάστημα 1 ) και οι δαπάνες του επιχειρηματικού σχεδίου να αφορούν την εγκατάσταση εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης στον/στους ΚΑΔ επένδυσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους. Στην περίπτωση που η άδεια δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει χρονικά, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής αίτησης έκδοσης/ανανέωσης αυτής. Οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες για την άσκηση των οποίων δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμιμου Εκπροσώπου όπου θα βεβαιώνεται ότι δεν απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας ή έγγραφο απαλλαγής από την σχετική υποχρέωση με σχετική τεκμηρίωση.
  • Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το έργο πριν τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης. Οι δικαιούχοι δύναται να ξεκινήσουν την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου πριν την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, με δική τους ευθύνη.
  • Να δεσμευτούν ότι το επιχειρηματικό τους σχέδιο δεν έχει υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
  • Να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.
  • Να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν.4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση.
  • Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά λογιστικά βιβλία (πρώην Β’ ή Γ’ κατηγορίας βιβλία) του ΚΦΑΣ.
  • Να μην διακόψουν τη λειτουργία τους, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, για 1 (ένα) έτος μετά από την τελική πληρωμή της δημόσιας δαπάνης, εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να μην εντάσσονται και να μην ενταχθούν σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών, το οποίο εκμεταλλεύεται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).
  • Να μην προβούν σε μείωση προσωπικού κατά το διάστημα υλοποίησης της δράσης, υπολογιζόμενα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) ως προς τις ΕΜΕ της επιχείρησης κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Επιλέξιμοι όλοι οι ΚΑΔ πλην αυτών που αναφέρονται αναλυτικά στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I : ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ) της παρούσας Αναλυτικής Πρόσκλησης.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Η Δράση χρηματοδοτεί μέχρι δύο θέσεις εργασίας.

  • Υφιστάμενες επιχειρήσεις: (Υφιστάμενες και νέες θέσεις εργασίας): Υποχρεωτικά μία υφιστάμενη ή νέα θέση (ανέργου εγγεγραμμένου στη ΔΥΠΑ) εργασίας πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες ή περισσότερες θέσεις εργασίας (υφιστάμενες ή νέες) μερικής απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχούν σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες (το άθροισμα των ΕΜΕ για διάστημα 18 μηνών να αθροίζει 1,5 Ε.Μ.Ε.). Επίσης είναι επιλέξιμη προς επιδότηση και μία πρόσθετη νέα/νέες θέσεις εργασίας (ανέργου/ανέργων εγγεγραμμένου/νων στη ΔΥΠΑ) πλήρους/μερικής απασχόλησης έως 18 ανθρωπομήνες (το άθροισμα των πρόσθετων ΕΜΕ για διάστημα 18 μηνών να αθροίζει από 0,1(>0) έως 1,5 Ε.Μ.Ε.).
  • Υπό σύσταση επιχειρήσεις (Νέες Θέσεις εργασίας): Υποχρεωτικά μία νέα θέση (ανέργου εγγεγραμμένου στη ΔΥΠΑ) εργασίας πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες ή περισσότερες νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχούν σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες (το άθροισμα των ΕΜΕ για διάστημα 18 μηνών να αθροίζει 1,5 Ε.Μ.Ε.). Επίσης είναι επιλέξιμη προς επιδότηση και μία πρόσθετη νέα/νέες θέσεις εργασίας (ανέργου/ανέργων εγγεγραμμένου/νων στη ΔΥΠΑ) πλήρους/μερικής απασχόλησης έως 18 ανθρωπομήνες (το άθροισμα των πρόσθετων ΕΜΕ για διάστημα 18 μηνών να αθροίζει από 0,1(>0) έως 1,5 Ε.Μ.Ε.).

Επιπρόσθετα χρηματοδοτεί τις λοιπές άμεσες (πλην δαπανών προσωπικού) και έμμεσες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου με τη μορφή απλοποιημένου κόστους και πιο συγκεκριμένα με ποσοστό 40% επί του επιλέξιμου μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, σύμφωνα με το άρθρο 56.1 του Γενικού Κανονισμού 2021/1060 και το άρθρο 34 της υπ’ αριθμ. 114947 ΥΑ (ΦΕΚ Β 6132/01.12.2022).

Το επιλέξιμο ποσό ανά ανθρωπομήνα είναι το ελάχιστο νόμιμο συνολικό κόστος μισθοδοσίας (κατώτατος μισθός ως ισχύει) περιλαμβάνοντας επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Κωδικός Κατηγορίας ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ/ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
01. Δαπάνες Προσωπικού
01.09 Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού
01.10 Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Υφιστάμενου Προσωπικού
10. Συντελεστής Υπολογισμού Επιλέξιμων Δαπανών Έργου
10.01 Ενιαίος Συντελεστής Υπολογισμού Επιλέξιμων Δαπανών Έργου:

Αφορά Λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, κοινή ωφέλεια, προβολή, δικτύωση κ.α.).

Εφαρμόζεται Ενιαίος Συντελεστής Υπολογισμού Επιλέξιμων Δαπανών Έργου – απλοποιημένο κόστος (40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού) – Υποχρεωτική κατηγορία δαπάνης

  • Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης, 5/11/2024.
  • Το κόστος Ε.Μ.Ε. μισθωτής εργασίας η οποία επιχορηγείται από άλλο Φορέα (πχ ΔΥΠΑ) δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη.
  • Δεν είναι επιλέξιμο το κόστος ατόμων τα οποία κάνουν πρακτική άσκηση.
  • Η πρόσληψη των νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δε μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης (αποστολής των αποτελεσμάτων αξιολόγησης).

Η περίοδος υλοποίησης της πράξης είναι είκοσι τέσσερις (24) μήνες και η οποία περιλαμβάνει τον χρόνο εύρεσης και πρόσληψης του προσωπικού από την επιχείρηση (3 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης και αποστολής των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης), την υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (18 μήνες απασχόλησης) καθώς και τον χρόνο που απαιτείται για την εξόφληση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων της μισθοδοσίας. Στο χρόνο αυτό περιλαμβάνεται και το χρονικό διάστημα που τυχόν απαιτηθεί για πρόσληψη νέου, σε αντικατάσταση του αρχικά προσληφθέντος προσωπικού.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΕΝΤΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Η ένταση της ενίσχυσης θα ανέλθει στο 100% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πράξης. Η ιδιωτική συμμετοχή είναι το επιπλέον κόστος που προκαλείται στην περίπτωση που η επιχείρηση καταβάλει υψηλότερους μισθούς από το επιλέξιμο κόστος. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης θα χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή).

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται έως 65.000€.

Τα επενδυτικά σχέδια θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Καν. ΕΕ 2023/2831 (OJ EL L 15.12.2023) (DeMinimis).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Συντελεστής Βαρύτητας 30%)
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (πληρότητα, σαφήνεια, ρεαλιστικότητα π/υ, χρονοδιάγραμμα και εφικτότητα υλοποίησης, κοινωνική καινοτομία, κοινωνικός αντίκτυπος και κοινωνική σκοπιμότητα) (Συντελεστής Βαρύτητας 40%).
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ (Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) (Συντελεστής Βαρύτητας 30%).

Επισημαίνεται ότι για να χαρακτηριστεί ως εν δυνάμει επιλέξιμη μία πρόταση για χρηματοδότηση, θα πρέπει (α) η πρόταση αυτή να αξιολογηθεί με κατ’ ελάχιστο 30 μόρια και (β) ο φορέας Κ.ΑΛ.Ο να δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ή θα διατηρήσει (εφόσον απασχολούσε προσωπικό, με έτος αναφοράς το 2023) μία τουλάχιστον θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης ή περισσότερες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης που θα αντιστοιχούν σε 18 ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας (1,5 EME). Συνεπώς, προτάσεις που δεν ικανοποιούν τα προαναφερόμενα (α) και (β) αυτομάτως αποκλείονται. Επίσης, η πρόταση αυτόματα αποκλείεται από τη χρηματοδότηση όταν στην αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου (κριτήριο Β) λάβει το βαθμό μηδέν (0) στο υπο-κριτήριο Β1. Πληρότητα, σαφήνεια, επιχειρηματικού σχεδίου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησής, είναι:

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 14/01/2025 και ώρα 13:00

Λήξη υποβολής αιτήσεων: 30/04/2025 και ώρα 15:00

Η αξιολόγηση είναι συγκριτική και πραγματοποιείται για το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των όρων της πρόκλησης και τα κριτήρια αξιολόγησης.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να προχωρήσουμε σε έλεγχο της επιλεξιμότητάς σας και την υποβολή της αίτησης.

ΣΥΝΟΨΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ Κ.ΑΛ.Ο ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΜΕ ΚΑΔ